Skip to content →

Sibirkattens anatomi

Sibirkatten er én naturrase. Med dette menes at rasen har fått utvikle seg fritt, og kattens utseende og egenskaper er blitt formet av det barske klimaet den naturlig hører hjemme i. Det ble ikke startet avl på sibirkatter før på åttitallet, så dette er én ny rase. Sibirkatten er en skogkatt, og har i så måte en del fellestrekk med den norske skogkatten og den nordamerikanske Main Coon. Det er allikevel ting som skiller disse rasene fra hverandre, det skal vi komme tilbake til. Sibirkatten bruker lang tid på å vokse, og det kan ta opptil fem år før denne katten er fullvoksen.

Hode

Sibirkattens hode er skal, ifølge standarden, være stort og massivt. Ansiktet er spesielt, nesten rundt, men litt lengre enn bredere. Øynene er ovale og en anelse skråstilt, noe som gir sibirkatten et asiatisk preg. Ønsket er at hodet skal framstå som sirkulært. Ørene er middels store, med runde tupper, og de er plassert langt fra hverandre.

Kropp

Selv om sibirkatten er den minste av skogkattene er dette likevel en stor katt. En fullvoksen sibirkatt kan veie opp mot ni kilo, så dette er definitivt ingen lettvekter. Kroppen skal være kompakt, massiv og muskuløs, den skal være bred over brystet og potene skal være store og runde. Halen skal være tykk og lang, og dekket av tykk pels. Bakbeina er litt lengre enn forbeina og ryggen er svakt buet.

Sibirkatten er en semilanghåret katt med tykk og tett pels. Den kommer i absolutt alle farger, inkludert hvit. Som hos de fleste andre raser er hunkatten litt mindre enn hankatten.

Forskjellen på sibirkatt, norsk skogkatt og Main Coon

Det er naturlig å tro at disse tre skogkattene har felles opphav, men fordi de har fått utvikle seg i henholdsvis Russland, Norge og Nord-Amerika finnes det likevel noen forskjeller. Den amerikanske Main Coon er den største av de tre kattene, sibirkatten den minste.

Ansiktene har også distinkte forskjeller. Den norske skogkattens hode er trekantet, med mandelformede, skråstilte øyne og store trekantede ører. Main Coons hode er firkantet. Den har firkantet snute, og det markerte hakepartiet er med på å understreke den firkantede formen. Sibirkattens hode er rundt, med ovale, skråstilte øyne, små ører og ett nesten rundt ansikt.

Utstillingskrav for disse kattene

  • Semilang pels, med vannavstøtende, oljeaktig overpels
  • Bredt hode og flat mellom ørene
  • Store, runde poter
  • Middels store ører med runde tupper
  • Lang, tykk hale med tykk pels
  • Kraftig og muskuløs kroppsbygning
  • Kort og kraftig hals
  • Store, ovale, skråstilte øyne