Skip to content →

Sibirkattens fjerne slektninger

Sibirkatt har mange fellestrekk med norsk skogkatt og Main Coon. Moderne genforskning bekrefter det de fleste katte-eksperter lenge har visst, at disse tre rasene har felles stamfar. Man antar at de fleste langhårede og semilanghårede kattene stammer fra områder rundt Iran. Klimaet i disse områdene der man har kalde vintre, spesielt i fjellområdene, har gjort at kattene har utviklet lang overpels og en tykk underpels. Man antar at handelsmenn har tatt med seg kattene når de har vært på gjennomreise, og at det er sånn de har blitt spredt over store deler av verden.

Main Coon

Denne katten har, som navnet tilsier, sin opprinnelse i delstaten Main i USA. Main Coon regnes som den aller første amerikanske rasekatten, og den dukket første gang opp på katteutstillinger så tidlig som i 1878. Main Coon er en imponerende katt. Den er verdens største tamme katt, og kan bli hele 120 cm fra snute til hale. De største handyrene kan veie opp mot 16 kilo.

Det finnes mange myter om denne rasens opprinnelse, en av de søteste er at den er en krysning mellom villkatt og vaskebjørn (raccoon). I dag vet vi at dette er genetisk umulig, men det var lenge trodd at Main Coonens bustete hale var en arv fra vaskebjørnene. Det er nok også vaskebjørnen som er opphavet til navnet.

En langt mer plausibel forklaring er at de stammer fra en norsk skogkatt som kom over Atlanteren på et vikingskip og blandet seg med de store amerikanske villkattene.

Norsk skogkatt

Norsk skogkatt dukket første gang opp på utstilling i 1936, samtidig med at Norges første rasekattklubb ble stiftet. Den har vært godkjent som egen rase siden 1975. Den norske skogkatten er et praktfullt dyr. Den har et trekantet hode, lange, spisse ører og vakre, skråstilte mandelformede øyner. Kroppen er muskuløs, beina lange og potene store. Norsk skogkatt regnes som en stor katt, og en fullvoksen hankatt kan veie 11 kilo.

På samme måte som sibirkatten har også norsk skogkatt et flott lynne. Det er en intelligent, snill og tålmodig katt. Den er sosial og passer veldig godt til barnefamilier, og den trives også sammen med hunder. Norsk skogkatt liker å løpe og klatre så dette er en katt som trives aller best utendørs.

Tre forskjellige raser

Disse kattene er i utgangspunktet veldig like, og de har fellestrekk både temperament og utseende. Alle tre har et godt lynne, de er intelligente og de trives sammen med både mennesker og dyr. Kroppslig har de også mange fellestrekk. De er store dyr med dobbel pels, lange haler og store poter.

Likevel er det ting som skiller dem. Main Coon og sibirkatt egner seg bedre som innekatt enn norsk skogkatt, selv om disse to rasene også elsker å være ute. Sibirkatt-hunnen er den minste av disse tre, og blir sjelden over fire kilo, i motsetning til Main Coon som er den aller største tam-katt-rasen vi vet om.

Men forskjellene er små, og når det kommer til disse tre, er forskjellen fra katt til katt mye større enn fra rase til rase. Akkurat som hos mennesker.